xmas-with-morfat-dry-yeastxmas-with-morfat-dry-yeast

Πολίτικη Βασιλόπιτα

Υλικά:
  • 3 κουταλιές σούπας κοφτές Morfat Μαγιά
  • Αλεύρι σκληρό 1 κιλό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • Βούτυρο 240γρ.
  • Γάλα φρέσκο 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Ζάχαρη 500γρ.
  • Αυγά 4
  • Γλυκάνισο (βράζουμε 1 φακελάκι)
  • Μαχλέπι μία κουταλιά της σούπας
  • Μαστίχα κοπανισμένη, ένα κουταλάκι γλυκού
  • Αλάτι Πέρλα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Σησάμι άσπρο ή μαύρο Αυγά 4

 

Εκτέλεση:

1. Κτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά.

2. Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και σε κλειστό χώρο (μπόλ ή σε λεκάνη) περιμένουμε να φουσκώσει.

3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το ανακατεύουμε με το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί.

4. Ανοίγουμε το μίγμα σε λάκκο στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά διαλυμένη. Ανακατεύουμε και τα ενώνουμε σιγά – σιγά.

5. Ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο (βράζουμε ένα φακελάκι) και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

6. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε. Αφού φουσκώσει το μίγμα το ξαναζυμώνουμε.

7. Βάζουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί, προσέχοντας να γεμίσει καλά το ήμισυ, για να έχει περιθώριο να φουσκώσει, (στον πάτο του τοποθετήστε χαρτί ψησίματος).

8. Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα κουζίνας, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

9. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό κτυπημένο.

10. Πασπαλίζουμε με σησάμι.

11. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο επί 1 ώρα περίπου.

 

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!!!

 

 

Επιστροφή στην προηγούμενη ενότητα
English Version