Mousakas_SINTAGI2Mousakas_SINTAGI2

Μουσακάς με Morfat Μπεσαμέλ

Υλικά:

Για 12 άτομα

  • 1 κουτί MΟRFAT ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 12 μέτριες μελιτζάνες φλάσκιες
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, για τις μελιτζάνες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τον κιμά
  • 500γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή 250γρ.
  • συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
  • 1 κανέλα, 4-5 γαρίφαλα, ½ κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο
  • Αλάτι ΠΕΡΛΑ, πιπέρι
Εκτέλεση:

1.Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Για να τις ξεπικρίσουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στραγγίζουμε.

2.Αλοίφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο, και προσθέτουμε σε σειρές τις φέτες μελιτζάνας τις οποίες
έχουμε αλοίψει με ένα πινελάκι και από τις δύο μεριές, με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στους 200°C για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να ψήσουμε όλες τις μελιτζάνες.

3.Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τις 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες,
τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Αφαιρούμε τα κομματάκια της κανέλας και του γαρύφαλλου.

4.Απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε ένα ταψί 32 x 37 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με τις δυο
κουτ.σούπας του μαϊντανού και αδειάζουμε όλο τον κιμά στο ταψί, δημιουργώντας τη μεσαία
στρώση. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τον υπόλοιπο μαϊντανό.

5.Ετοιμάζουμε την ΜΠΕΣΑΜΕΛ MORFAT, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.

6.Βάζουμε διάσπαρτα κομματάκια φρέσκου βουτύρου στην επιφάνεια της ΜΠΕΣΑΜΕΛ MORFAT και ψήνουμε στους 200°C, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αν θέλουμε πριν το ψήσιμο, τρίβουμε στην επιφάνεια τυρί σκληρού τύπου, όπως γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή φρυγανιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε ωραία κομμάτια.

Επιστροφή στην προηγούμενη ενότητα
English Version